Hånd, munn og fotsykdom

Vi har flere tilfeller av hånd, munn og fotsyke i barnehagen, og informerer derfor om denne for mange litt ukjente virussykdommen.
Hånd, fot og munnsykdom er en ikke sjelden sykdom som forårsakes av et virus. Sykdommen er ganske uskyldig og går som regel over av seg selv.

Hvordan arter det seg?
Hånd- fot- og munnsykdom gir 1-2 dagers lett feber og lett halsvondt. I munnen kan man se 1 - 5 mm store blemmer på tungen, på innsiden av kinn eller lepper og på tannkjøttet. Blemmene brister og etterlater seg overflatiske sår.

¾ av de som rammes får samtidig et karakteristisk eksem i håndflater og fotsåler: De ser ut som små, ømme blemmer med en rød ring rundt. Utslett i skrittet er ikke uvanlig.

Hvem får sykdommen?
Denne sykdommen kommer oftest hos barn under 10 år og kan forekomme i små epidemier, særlig i barnehager.

Smittefare?
Sykdommen er svært smittsom, og smitter så lenge det er blemmer. Smittefaren er størst i starten. Barna kan gå i barnehagen selv om de har utslettet, og hvis allmenntilstanden er god. Smitten har nok allerede spredd seg til de andre barna! Inkubasjonstiden (tiden det tar fra man får smittestoffet i kroppen til første sykdomstegn) er 4-6 dager. Blemmene/sårene forsvinner i løpet av 1-2 uker.

Behandling?
Det finnes ingen behandling som kurerer sykdommen, men sykdommen er heldigvis ufarlig, og går over av seg selv uten varige mén.

Barnet er oftest ikke veldig plaget av infeksjonen, annet enn at det kan være vanskelig å svelge mat som "gjør vondt". Det er en fordel å bruke myk og flytende mat uten krydder og og uten harde skorper som kan svi i sårene. Det er en fordel å mose maten så den blir lettere å spise. Yoghurt og myk iskrem er både populært og lett å få ned! Tannpuss vil gjøre vondt, og man kan isteden prøve med desinfiserende klorhexidin de dagene sårene er vonde. Dette finnes på apoteket både som gel til å smøre på sårene og som mynnskyllevæske for større barn. Spør på apoteket!

Som ved alle febersykdommer er det viktig å gi rikelig med drikke!